Uppdaterad 121016 BA– bild på modernare inblåsningsdon
HÄR SYNS VAR FILTREN SITTER
Närbild med sommarinsats då man ser lite mer obs ditt ventilationsaggregat kan vara spegelvänt och se lite annorlunda ut i överkant och även värmeväxlaren kan se lite olika ut- (inluftsfläkten har grön text remsa)
Man kan lätt byta stora filtret för uteluften även när värmeväxlaren sitter i
FILTERBYTE
Filtren bör bytas minst en gång per år och är lätta att byta själv.
Föreningen bistår med byte för den som behöver en gång per år normalt i september då nya filter erhålles.
Hur man gör vid filterbyte klicka bara på bilden ovan!
BYTA FILTER OFTARE
Det går utmärkt att återanvända filtren några gånger om man vill byta fler gånger per år- dammsug av de smustiga filtren och tvätta ur dem som går bäst i en diskmaskin – det är många i föreningen som gör så.
När du byter ser du hur mycket stoft som fastnar och har du inte bytt filter på flera år blir du garanterat förskräckt av mängden.
Här är en bild på ett filter i fastigheten som nyligen bytts och där det gått 2 år sen förra bytet- ser inte roligt ut-
Bengt Agert som gjort videon byter filter 2 ggr per år höst och vår och återanvänder filter en gång det tar 2 minuter att byta filter när man lärt sig.
Även om filterkammaren ser lite smutsig och muggig ut med beläggningar på plåtarna( så ser det ut i alla ventilationssystem med tiden) är det ren luft som blåses in betydligt renare än luften är i rummet eller utomhus- Luftkanalerna som kontrollerades och gjordes rena för några år sen hade mindre av skräp och smuts än man kunde tro.
När du byter filter tag dammsugaren och sug rent lite i utrymmet av stoft som fallit ner från filtren eller från ventilationsschaket.
Det är mycket mer småpartiklar i uteluften än man anar- fördelen med detta ventilationssystem är att den friska luften filteras innan den blåses in.
I gamla ventilationssystem sög man bara ut luft ur lägenheterna via WC och kök och då kom all ny luft orenad in i rummen via ventiler oftast vid fönstren.
VARFÖR DET BLIR SMUTS på inblåsningsdonen i taket
Det finns alltid damm och stoft i inneluften oberoende hur väl filtret fungerar- det ser du på inblåsningsdonen i taket som blir lätt svärtade med tiden..
Dammet i luften i rummet fastnar på inblåsningsdonen av centrifugalkrafter som uppstår när den betydligt renare förvärmda uteluften blåses in i rummet via inblåsningsdonen i taket i rummen.
Smutsen kommer från dammet i rummet och inte inblåsningsluften som många tror. Dammet uppstår av textilierna och blandas upp av stoft utifrån som kommer in genom fönstren då ju inblåsningsluften filtreras och är renare än uteluften och inneluften.
Det är lätt att torka rent med en fuktig trasa med jämna mellanrum
Nedan modernare inblåsningsdon som en del lägenheter låtit installera foto C Thavenius)